Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

Lasagne

 1 stor form

1 liter kjøttsaus
1 porsjon ostesaus
8 lasagneplater
6 dl revet ost

Ostesaus:
100 g margarin
2 dl hvetemel
1 l melk
4 dl revet ost

Smelt margarin og rør inn hvetemel til en glatt jevning.
Tilsett litt og litt melk mens sausen koker opp. Rør så sausen blir klumpfri. Istedenfor å ha osten i sausen så strør jeg ost mellom lagene.

Det er stor uenighet om hva som er riktig rekkefølge av lagene i lasagne. Jeg starter med kjøttsaus, så legger jeg plater, saus og ost. Nytt lag kjøttsaus, plater, saus og ost. På toppen rikelig med revet ost.



Stekes ved 200 grader i ca 50 min.
Jeg setter alltid forma på et stekebrett. Det vil samle opp saus som eventuelt koker over.



Serveres med salat og baguette.
Rester av lasagne kan pakkes i aluminiumsfolie og fryses. Jeg synes faktisk den er best oppvarmet.



TIPS:
Langpannen Koncis fra IKEA er super til Lasagne. Den er betydelig høyere enn vanlige langpanner og det er mulig i ha flere lag.

Til 2 langpanner og 1 lasagneform på 5x22x35 cm. laget jeg kjøttsaus av 2,3 kg kjøttdeig og hvit saus av 500 g margarin, 15 dl hvetemel og 4 l melk.Til kjøttsausen brukte jeg en kjele som tar 8 l, det holdt akkurat. Den hvite sausen laget jeg i to 5 l kjeler for å ha plass til å røre ordentlig.
Dette er mat til minst 26 personer. Jeg brukte 2,5 time fra jeg startet og til formene sto i stekeovnen.

Jeg legger alltid aluminiumsfolie i langpannene. Da kan jeg løfte kald Lasagne hel ut av formen, og det blir lett å dele den opp i passe stykker for nedfrysing.
Helt nystekt Lasagne er ganske løs. Den blir fastere om det kjøles helt ned og varmes opp igjen. Da blir lagene mer tydelige.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar