Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

Middag 14.mars 2014


6 retter og 6 øl
 
Gresk salat og Paulaner
Blåskjellsuppe og Rallar

Spekeskinke med asparges og smørsaus

Helstekt indrefilet av okse, potetterte, stekt sopp, søtpotetmos og mørk saus

Eiker Mutchli er en halvfast rødkittost laget på Eiker gårdsysteri. Mengden ost avhenger av hvor mange retter som serveres. Fra 30-60 g vil passe. Osten serveres med pærekompott og marinerte valnøtter.
 
 

Multekrem i krumkakeskåler



Forberedelsene startet mange uker i forveien med å sette sammen matretter og øl som passet.
Å finne servietter i den riktige vårgrønne fargen var ikke lett, men jeg klarte det tilslutt. Bordet dekker jeg alltid i god tid, gjerne en uke før.

 Tallerkenen setter jeg fram på den ene benken på kjøkkenet. Da får jeg oversikten over det som trengs, og de er lett å ente.











Arbeidsplan
Onsdag
Bake krumkakeskåler
Torsdag
Handle inn
Sette på kraft
Finne fram alt serviset
Fredag
Sile kraft og kok inn.
fiskesuppe
Ta fram scampi og kamskjell til tining.
ost
Marinere valnøtter
fiskesuppe
Skjære opp løk til fiskesuppe. Fres og koke inn vin.
hovedrett
Skrelle poteter. Lage potetterte
forrett
Lage smørsaus til forrett
ost
Lage pærekompott.
ost
Dele opp ost, i kjøleskapet.
hovedrett
Rense søtpotet, koke og mose.
hovedrett
Skjære opp sopp
fiskesuppe
Skjære laks i sukkerbitstore biter. Settes i kjøleskap
forrett
Skjære opp til gresk salat
hovedrett
Lage saus
forrett
Rense asparges
Skjære opp spekekjøtt
fiskesuppe
Vaske blåskjell 
dessert
Piske krem og blande i multer
hovedrett
Steke sopp
Sjekke at alt er gjort klart
Tenne lys på bordet.

  kjøreplan

19.00

Gå til bords

 

 

Skjenke Paulaner

 Anrette gresk salat

Inn med tallerkner

Spise forrett.

Kok opp fløte.

Ut med tallerkner

 

 

 

Skjenke Rallar

Legg fiskebiter i dype tallerker. Varm opp hvitvinsblandingen. Ha i blåskjell. Hell på fløte. Smak til.

Steke scampi og kamskjell. Høy temperatur. Litt om gangen. Legges i tallerkene.

Fyll på med blåskjell og suppe.

Dryss med dill.

Inn med tallerkner

Spise fiskesuppe

 

Varme opp potetterte. Varme opp kjøtt til 59 grader

Ut med tallerkener

 

Skjenke Budwieser

Koke opp vann.

Legge asparges i kokende vann.

Varm opp sausen.

Finn fram spekeskinke.

Anrett

Inn med tallerkner

Spise mellomrett

Ta ut tallerkener

 

Skjenke Trappist

Varm opp saus Varm opp sopp.

Skjære opp kjøtt.

 

Anrett oksefilet, potetterte, grønnsaker og saus

Ikke stor porsjon.

Inn med tallerkener

 

Koke kaffe

Ta ut tallerkner

 

 

Skjenke  Geuzeboon

Anrette ost: 1 skive ost, 1 ss pærekompott, 1-2 valnøtter

Ta ut tallerkner

 

Skjenke Chimay

Anrette dessert:

Sett krumkakeskål på tallerkner. Fyll med multekrem. Pynt med noen bær.

Inn med tallerkner

Spise dessert
Hendleliste
16 Asparges
2 hjertesalat
6 tomater
2 slangeagurk
3 dl gresk yoghurt
Hvitløk
300 g fetaost
1 rødløk
1 glass oliven
Rødvinseddik
Olje
oregano
 
 
3 Vårløk
5 Sjalottløk
Dill og timian
 
1 sellerirot
1kg gulrot
2 kg oksehaler
4 store løk
 
5 søtpoteter
2,4 kg poteter
 
32 sjampinjonger
5 pærer
 
2 nett Blåskjell
700 g Laks
6 Kamskjell
32 Scampi
4 l fløte
 
2,5 kg Oksefilet
 
200 g Spekeskinke
 
600 g Eiker Mutchli
 
hvitvin til suppe, pærekompott og asparges
 
Usaltet smør
Fiskebuljongterning
maisennamel
 
 
 
Pinjekjerner
Pistasjkjerner
 
1 l multer
1 l fløte
Kaffe, te
aluminiumsfolie
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar