Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Chana masala

Til 4 personer

litt olje
1 stor løk
2 fedd hvitløk
30 g ingefær
1 liten grønn chili
1 ss krydderblanding 2 (kan smake til mer mer hvis ønskelig)
2 tomater
1/2 -1 dl vann
230 g kikerter (1 pk)

I denne retten skal det være mye krydder: chili pulver, gurkemeie, garam masala, koriander, chili flak, kummin og salt. Jeg har valgt å blande krydderblandingene først for så lettere å kunne smake til retten underveis.

Jeg fikk ikke tak i den ferdige krydderblandingen garam masala så den blandet jeg først.
Krydderblanding 1:
2 ts koriander
2 ts spisskummen
2 ts kardemomme
2 ts kanel
1/2 ts allehånde
1/2 ts chili
1/2 ts sort pepper
1/2 ts nellik
1/2 ts malt muskat
Det skal bare brukes 1 ts av denne i denne oppskriften, så mengdene bør reduseres om ikke man skal lage mye indisk mat. Jeg oppbevarer krydderblandingen i en liten plastpose.

Krydderblanding 2 består av:
1/2 ts rødt chili pulver
1/2 ts gurkemeie
1/2 ts garam masala (krydderblanding 1)
1/2 ts koriander
1/2 ts chili flak
1/2 ss kumminfrø
1 ts salt

Bland alt krydderet bortsett fra salt.
Jeg mener at denne mengden vil holde til dobbel porsjon, andre vil kanskje ha i alt. 

Ha olje i en varm gryte og tilsett finkakket løk.

Fres til gyllen.
Riv ingefær og press hvitløk.

Ha i gryta.








Del tomatene i biter

Ha i krydderblandingen og 1/2 dl vann.
Tilsett tomater.
La det småkoke til tomatene er møre. Tilsett evnt mer vann.
Mos blandingen med stavmikser.


Ha blandingen tilbake i gryta.

Hell kikertene i et dørslag for å fjerne alt vannet. Skyll godt.
Ha kikerter i gryta.

Småkok i ca 30 minutter på svak varme.  Smak til med salt.

Server med fersk kuttet koriander på toppen.



Passer godt til Tikki masala.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar