Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Rundstykker - glutenfri

1 l vann
1 pk gjær
2 ss fiberhusk

500 g grovt glutenfritt mel
2 ss linfrø
4 ss solsikkekjerner
4 ss sesamfrø
1 ts salt
1 ts bakepulver


fint glutenfritt mel til 850 g
1 dl olje eller smeltet melkefri margarin
1 egg


Varm 1 vann til 37 grader, rør inn tørrgjær og fiberhusk. La det stå i 10 min. Da er det tyknet nesten som tapetklister.

Vei opp 500 mel og tilsett resten av det tørre. Ha i mer mel til totalvekt 850 g.



Ha melblandingen i eltemaskinen, tilsett gjærblandingen, olje/smeltet margarin og egg.
Jeg byttet ut egg med 1 ts eggerstatning.

Elt i ca 5 minutter.








Strø litt glutenfritt mel over deigen. Dekk med plast. Forhev i 1 time.

Ha deigen på benken
  


Rull deigen til en pølse som deles i 16 biter. Trill hvert emne rundt og legg på stekebrett.



Sett brettet  på benken, dekk med et rent håndkle og la det stå i minst 30 min. Sett brettet i kald ovn og sett ovnen på 200 grader. Etterhevingen fortsetter mens ovnen varmes opp. Brettet sto i ovnen drøyt 40 min.

Jeg kan ikke pensle med egg, men det anbefales. Da vil de se enda mer ut som rundstykker bakt av vanlig mel.

Når de er helt avkjølt legges de i plastposer og oppbevares i fryser. Jeg merker alltid posene med glutenfritt.



Oppskriften fant jeg på Husmannsplassen i Hidlesundet, men som vanlig litt justert.