Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Sjokoladekake

6 egg
6 dl sukker
450 g margarin
6 ss kakao
4,5 dl melk
12 dl hvetemel
4 ts bakepulver





1. Sett stekeovnen på 175 grader
2. Pisk eggedosis av egg og sukker.
3. Mens eggedosisen piskes. Smelt og avkjøl margarin.

















4. Legg bakepapir i en langpanne og pensel papiret med margarin.









5. Sikt hvetemel, bakepulver og kakao i eggedosisen.











6. Hell margarin og melk.





















7. Bland godt, men ikke for lenge.






7. Hell røra i langpanna og stek på nederste rill i ca 40 min.
8. Avkjøl kaka i langpanna på kakerist før du trekker den ut av langpanna med papiret på.








Mens kaka steker lages glasuren:

150 g margarin
7,5 dl melis
2 ts kakao
2 ts vaniljesukker
4 ss vann eller kaffe




1. Smelt og avkjøl margarin
2. Sikt i det tørre i en bolle.









3. Tilsett vann eller kaffe, og rør sammen. Bruk gjerne mikser.








Sjokoladekremen skal være glatt og myk.










Ta kaka ut av stekeovnen og la den avkjøle på kakerist.



legg et bakepapir oppå kaka og en kakerist oppå der. Snu rundt.








Trekk bakepapiret av kaka.








Smør glasuren på kald kake. Sett kaldt før den deles i passe store biter for servering. Bruk varm kniv da blir kakestykkene penest. Legg kakestykkene på kakefat. (det er ikke særlig elegant å servere rett fra langpanna.)
Denne kaka egner seg veldig for for frysing. Skjær kaka i 4 eller 6 biter, pakk i aluminiumsfolie og frys.









Kaka kan også stekes i en større langpanne. Da blir kaka lavere, noe som egner seg godt hvis man vil skjære opp kaka i firkanta biter. jeg delte i ruter på 6x6 cm, men tenker at 5x5 cm er stor nok.








Min langpanne er 35 x 43 cm innvendig. Fyll deigen i forma og stek i ca 25 min.

La kaka bli kald og smør på 174 av smørkremen.





 Marker  på kaka hvordan den skal deles opp. (Skyll kniven i kokene varmt og tørk av.)











Ha resten av smørkremen i kremprøyte (med stor tipp).
Ha en kremsprut på hvert stykke.Skjære gjennom etter markeringene og legg på fat.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar